Geschiedenis

ScoutFM is al sinds 1989 actief op diverse evenementen van Scouting Nederland. De oorsprong van ScoutFM begint met Het Nawaka van 1989 ook in Roermond. Hier was ook de eerste editie van Radio Nawaka. Hieronder vind je een overzicht van de kampen waar Radio Nawaka/Jamboreeradio/ScoutFM aanwezig was.

Met hulp van een oudgediende (Dick Overduin) is de geschiedenis een stuk uitgebreider beschreven:

DE GESCHIEDENIS VAN RADIO NAWAKA/SCOUT FM

In 1980 werd ik als professioneel voorlichter en voorzitter van de Admiraliteit Delfland gevraagd voor het Nawaka in Vinkeveen de pr te verzorgen. Toen had ik al het idee om daarbij radio Stad Amsterdam in te schakelen. Wij, de deelnemers, zouden zelf de onderwerpen maken. Als medewerker van de jeugdomroep AVRO-Minjon en later freelance radiomedewerker van de TROS had ik radio-ervaring en mijn bedoeling was om als coach van de scouts enkele bekende radiomensen te vragen. Helaas voelde men bij Stad Amsterdam niets voor mijn idee en dit bleef op de plank liggen tot het Nawaka 1989 in Roermond in zicht kwam. Tijdens het Nawaka 1980 hadden wel een dag een directe radio-uitzending van Radio Veronica vanaf het kampterrein.

In Nederland kreeg men in die tijd echter geen vergunning om via een eigen zender uit te zenden. Radio Grensland uit Kinrooi in België bracht uitkomst. Zij stelden twee uur zendtijd ‘s avonds aan Radio Nawaka ter beschikking en financierden de technische inrichting van de studio op het Nawaka-terrein. Herman de Bruin, oud-nieuwslezer bij Radio Noordzee en professioneel scout bij het Gewest Zuid-Holland, en ik togen meerdere keren naar Roermond om afspraken te maken over de techniek, de programmering enz. In de scoutingbladen deden we een oproep naar medewerkers en die kwamen er. Herman de Bruin nam de coördinatie op zich en ik de eindredactie. Iedere uitzending werd ‘s middags op de band opgenomen, gemonteerd en daarna per motorfiets naar Kinrooi in België gebracht. Dat opnemen ging niet van een leien dakje. Soms hadden we elektriciteitsstoring of liep de frequentie van de wisselstroom, die evenals nu door de dieselaggregaten werd opgewekt, terug waardoor de recorders langzamer liepen en het geluid ging janken. Iedere morgen hadden we wel een goede lijnverbinding met de regionale Omroep Limburg in Maastricht voor een kort Nawaka journaal, verzorgd door Herman de Bruin en ‘s avonds een uitzending vanaf het kampterrein verzorgd door een medewerker van Omroep Limburg.

In 1992 konden we een aantal uren per dag live uitzenden via de lokale zender van Radio Roermond.
Dat ging prima, maar de ontvangst op het kampterrein was matig, zo niet slecht. Later werd dat door een eigen zender op het Nawaka-terrein opgelost. Van begin af aan was de doelstelling dat Radio Nawaka niet alleen voor de deelnemers aan het Nawaka een informatieve functie moest vervullen, maar ook voor de luisteraars in de regio. Inmiddels had ik de functie van plv. hoofd pr van het Nawaka op mij genomen met als speciale taak de pr vooraf binnen het waterwerk. Wijlen Tjeu Helwegen, voorlichter van de gemeente Roermond, was hoofd pr van het Nawaka. Als verslaggever werkte ik nog mee aan Radio Nawaka. Inmiddels was bekend geworden dat Scouting Nederland in 1995 de Wereld Jamboree ging organiseren. Het team van Radio Nawaka bood zich aan, maar zowel de kampleider als het hoofd pr van de WJ voelden daar niets voor. Ze vonden een radiostation onzin. Zo was er tijdens de Europese Jamboree in 1994 te Dronten geen radiostation. Uit de evaluatie bleek dit echter een gemis te zijn geweest en tijdens de Wereld Jamboree 1995 was er wel een radiostation, echter met weinig medewerkers van Radio Nawaka.

De jaren daarna was radio Nawaka een graag geziene gast op de verschillende Nawaka’s. In 2004 werd er buiten het Nawaka gekeken en was er voor het eerst uitgezonden vanaf een Nationale Jamboree in Boxtel. Hier kon natuurlijk niet worden gewerkt met de naam Radio Nawaka dus werd er gekozen voor ScoutFM, deze naam zou voortaan worden gebruikt voor het Scouting radiostation.

Met een fris aantal nieuwe medewerkers werd vol goede moed begonnen met ScoutFM. 10 dagen lang werd vanuit landgoed Velder verslag gedaan van alle gebeurtenissen. In 2006 was er weer een Nawaka, niet in Roermond, maar in Zevenaar. Verschillende mensen die ook bij de NJ van 2004 waren, zetten ook nu weer hun schouders onder dit station. Er leefde echter wel de wens om meer met de beschikbare uren te doen.

In 2008 was er door verschillende redenen helaas geen ScoutFM bij de nationale Jamboree van Dat jaar. Echter het gemis was duidelijk aanwezig. Tijdens de JubJam100 het grote jubileumkamp van Scouting Nederland, was daar weer ScoutFM. Met een grondige aanpassing, vanaf nu was er radio van ’s ochtends 8 tot ’s avonds 20 en de rest van de tijd uiteraard non-stop. Ook werkte er weer vele scouts mee aan de programma’s om zelf te ontdekken hoe het is om radio te maken.

Graag was er bij de NJ van 2012 weer een vervolg aangegeven, echter in deze ging wegens te weinig belangstelling niet door. Daar was in 2014 echter weer een Nawaka, dus terug naar de basis van Radio Nawaka in Roermond. Met ook dit jaar weer ScoutFM.  Er werd dit jaar zelfs een geheel eigen nummer gemaakt: De Salsa Nawaka !

In 2014 werd een nieuwe weg ingeslagen. ScoutFM werd gevraagd om mee te werken aan de JOTA-JOTI het wereldwijde Scouting Techniek en communicatie evenement. Voor ScoutFM een nieuwe manier van werken, vanaf nu niet meer uitzenden op een kampterrein via de ether en deelnemers die langs konden komen in de studio, maar een internetzender waarbij bijdrages werden gemaakt vanuit het JOTA-JOTI Control Center en vanuit het gehele land. Er werd een maand lang uitgezonden als Internetzender en er was 3 dagen live radio. Een geslaagd experiment wat in 2015 een vervolg zou krijgen.

Sinds 2016 zijn er weer nieuwe ontwikkelingen voor ScoutFM. ScoutFM wil zich gaan ontwikkelen tot platform waarop scouts kunnen meewerken aan de totale invulling van de zender en de programmering ook kan worden gevuld door de scouts.

Het Oude logo van ScoutFM deze is gebruikt vanaf de NJ 2004 tot Jota Joti 2017.

 

2017 werd afscheid genomen van het oude logo en kreeg ScoutFM een frisse nieuwe huisstijl, waarmee we er weer tegenaan kunnen.

In 2018 zal ScoutFM weer 10 dagen lang van Nawaka te horen zijn. 10 dagen lang maken we radio vanaf het Scoutinglandgoed Zeewolde.

Inmiddels is Radio Nawaka, thans ScoutFM, op vele grote scoutingevenementen actief en ik hoop dat dat nog vele jaren duurt!

 

 

 

 

SCOUTING EVENEMENTEN / KAMPEN WAAR SCOUTFM BIJ AANWEZIG WAS:

 

1989
Roermond
Nawaka: Verrassend Avontuurlijk
Radio Nawaka
1992
Roermond
Nawaka: Zeilend Europa in
Radio Nawaka
1995
Dronten
Wereld Jamboree
Jamboree Radio
1997
Roermond
Nawaka: Water Leeft
Radio Nawaka
Water gaat leven op de 105.7
2002
Roermond
Nawaka: Over de kim
Radio Nawaka
KIM FM
2004
Boxtel
Nationale Jamboree
ScoutFM
More 2 Explore
2006
Giesbeek/Zevenaar
Nawaka: Voortvarend/Atlantis
ScoutFM
2010
 Roermond
JubJam100
ScoutFM
2014
Roermond
Nawaka: Waterproof
ScoutFM
2014
Internetzender
JOTA-JOTI: After Daylight
ScoutFM
hele maand oktober online
2015
Internetzender
JOTA-JOTI: Zet een boom op
ScoutFM
2016
Internetzender
JOTA-JOTI: Show Your Emotion
ScoutFM
September en Oktober online
2017
ìnternetzender
JOTA-JOTI
ScoutFM
September, oktober en november
2018
Zeewolde
Nawaka: Onderste Boven
ScoutFM
Augustus via 107.1 FM
2018
Roermond
Jota-Joti
ScoutFM
September, oktober en november